Un Coin Sur Terre
De landbouw, hoe complex ook, stelt ons in staat om met beide voeten op de grond te blijven. Ook al is de relatie tussen mens en land vaak opdringerig vermengd met noties van financiën (intensieve landbouw, synthetisch product, enz.).
Daarom heeft Un Coin Sur Terre gekozen voor biologische landbouw. We ondersteunen de plant tijdens zijn groei en vermijden onnodig ingrijpen. Als de plant gezond en evenwichtig is, dan zijn de vruchten dat ook. Biologische landbouw is natuurlijk geen “perfecte” landbouw, maar in onze ogen wel gezonde en kwalitatieve landbouw. Sinds 2019 zijn we begonnen met een omschakeling naar biologisch-dynamische landbouw. Twee sterke verlangens brachten ons hiertoe:
-Verminder de hoeveelheden producten die worden gebruikt in AB (koper en zwavel)
-Neem tijd voor de aarde en de plant die ons doet leven.
Dit vertaalt zich in enkele eenvoudige handelingen zoals het observeren van de maankalender, het besproeien van de wijnstok met wat kruidenthee (brandnetel, heermoes, enz.) en biodynamische preparaten.
Het doel is om de plant en daarmee ons, de wijnboeren, wat extra hulpmiddelen te geven voor meer harmonie tussen hen, de lucht, de aarde en de mens.
Zodra de druiven een goede rijpheid hebben bereikt, is de beslissing over de oogstdatum doorslaggevend. Hierbij wordt rekening gehouden met vier belangrijke factoren:
– De voortgang van volwassenheid (perceeloogsten)
– De hygiënische staat van de druiven (eventuele sortering van de trossen)
– Klimatologische omstandigheden (verleden, heden, toekomst...)
– Het wijnprofiel dat we willen (lichte, fruitige, gestructureerde, geconcentreerde wijn).
Handmatig oogsten helpt ons enorm om deze doelstellingen te bereiken, aangezien elke tros druiven door de hand van de oogstmachine gaat voordat hij in vaten wordt gedaan. Onze wijnen zijn geclassificeerd als "biologische wijnen", gecertificeerd door een controleorgaan "Ecocert".
We gaan echter verder in onze aanpak door wijnen aan te bieden die de natuurlijke omgeving respecteren, maar ook u en ons.
Hiervoor gebruiken we een eenvoudig principe genaamd "zachte vinificatie". Dit type vinificatie vereist een geschikt proces en apparatuur. Kleine, gemakkelijk te vervoeren containers laten het "product" werken door zwaartekracht met een minimum aan beweging en zo min mogelijk inputs (gebruik van inheemse gisten, weinig of geen sulfiet, weinig of geen filtratie, enz.).