• Lorem ipsum

Inmiddels 9 jaar geleden verkocht ik mijn eerste flessen champagne, en heb ik mij toegelegd op de import van champagnes van kleinere huizen en wijnboeren. Veel champagnes verkoop ik nog steeds, dus de naam Champagnist dekt nog altijd de lading, maar daarnaast heb ik mij ook gericht op wijnen van kleinere, meest biologisch werkende wijnboeren uit de klassieke wijnlanden Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Bij champagnes draait het om zuiverheid, frisheid, mineraliteit en levendigheid, maar ook voor de selectie van andere wijnen zijn dit hele belangrijke criteria.

Wijn is er in overvloed, dus moeten mijn wijnen iets bijzonders hebben. Iets spannends, iets wat ze anders maakt dan veel andere wijnen. Het is mooi als ze ook als beste of mooiste worden gezien, zoals de Brut Réserve 1er Cru van Hugues Godmé, of de Kalkspitz (pet nat) van Christoph Hoch die bij Proefschrift zijn gekozen tot champagne en mousserende wijn van het jaar, maar dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is namelijk dat het verrassende en spannende wijnen en champagnes zijn waar onze klanten (en hun gasten) blij van worden. Bijna alle wijnen zijn biologisch en natuurlijk gemaakt, en toevallig of niet komen zulke wijnen vaak bij kleinere producenten vandaan die een hele eigen(wijze) visie hebben op hoe je de beste wijnen maakt. Dit levert mooie, en zeker ook uitgesproken wijnen op: wijnen met frisheid, mooie zuren, en pure smaken, en veel sap. Levendige en en karaktervolle wijnen dus, die je elke keer weer een andere kant laten proeven!

De meeste van onze wijnboeren zijn dus ook gecertificeerd biologisch, zelfs in de Champagne. Certificering is belangrijk, omdat je daarmee ook kunt laten zien dat de wijn echt biologisch gemaakt is. Ik vind het belangrijk dat die controle er is. Als ik op zoek ga naar nieuwe producenten dan zoek ik dus altijd eerst naar biologische wijnen. Ook al omdat ik dat zelf een gezond uitgangspunt vind. Mijn bedrijf Haasdijk Wine Group BV / Champagnist is door SKAL in 2013 ook gecertificeerd voor de handel in biologische wijnen. Daarnaast is er steeds meer vraag naar natuurlijke wijnen. Inmiddels werken we met een aantal wijnmakers die geen of slechts minimale hoeveelheden sulfiet (alleen bij het bottelen) gebruiken, maar dit is voor onze selectie geen voorwaarde.....het gaat immers om de wijn en niet om het proces!

En om dat nog maar eens te benadrukken: op de eerste plaats staan bij onze selectie dus altijd de kwaliteit, en de eigenheid van de wijn!

Veel plezier met de wijnen! 

Mark Haasdijk