Weissburgunder/Chardonnay Trocken
De gezamenlijke handtekening van de broers waar hun liefde voor reductieve Bourgondische wijn spreekt. Lees meer
Weingut Scheuermann | Weissburgunder & Chardonnay Trocken
Doordat het klimaat dus nogal aan het veranderen is, is er meer en meer mogelijk in de voorheen koele gebieden. Zeker in de Pfalz zijn ze nogal aan het experimenteren geslagen, zo’n 20 jaar geleden. De combinatie van de voor Duitse zuidelijke ligging en mindere klassieke en traditionele benadering zoals bijvoorbeeld in de Mosel of Rheingau zijn ze hier misschien wel het meest innoverende en spannende wijngebied ter wereld (naar onze mening dan…).
De broers zijn dol op de Burgunder-variëteiten, naar onze mening toveren briljanten wijnen uit de bodem van Pinot Blanc, Chardonnay en Pinot Noir. De druiven worden met de hand geoogst, lichtjes geperst en daarna spontaan vergist. Bij voorkeur laten de broers de wijn tijdens de vergisting met rust gelaten, hierna rijpt en rust de wijn op de eigen gisten op gebruikt eiken.
Voor een fractie van de prijs maken de heren Bourgogne waardige wijnen, waarbij de reductieve stijl goed te herkennen is, met name bij de wijnen van Chardonnay en Weissburgunder. De Duitse precisie en klimaat zorgen voor voldoende frisheid en zuren, vermoeiend wordt de wijn nooit. Als alle Guts-weinen zo toch allemaal zouden zijn…
Wijnregio | Pfalz |
Bodem | Löss, Bunder Sandstein, Lehm |
Ligging | 120-150nn |
Druivensoort(en) | Weissburgunder 70% Chardonnay 30% |
Leeftijd stokken | 5-25 years |
Wijnbouw | Biodynamisch (Demeter gecertificeerd) |
Oogst en opbrengst | Hanmdatig, directe persing hele trossen |
Vergisting | Spontaan |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Volledig |
Opvoeding | Houten vaten van 225l-2500l waarvan een klein deel nieuw hout |
Filtering | Licht gefilterd |
Totaal SO2 | 30 mg/l totaal SO2 |
Suikers en zuren | Restsuiker 2 gr/l, zuren 6.0 gr/l |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Blijft zeker 5 jr goed |
Schenktemperatuur | 12° - 15° |
Smaakprofiel | Fine, flinty reduction notes on the nose. Subtle fruit of crisp peach, plus herbs. Rather puristic and straightforward, but also with a great use of wood. |
Wijn / spijs |