Weissburgunder/Chardonnay Trocken
Een overbekend wijnhuis voor jullie natuurlijk, uit dus dat heel diverse stukje Duitsland wat de Pfalz heet. Doordat het klimaat dus nogal aan het veranderen is, is er meer en meer mogelijk in de voorheen koele gebieden. Zeker in de Pfalz zijn ze nogal aan het experimenteren geslagen, zo’n 20 jaar geleden. De combinatie van de voor Duitse zuidelijke ligging en mindere klassieke en traditionele benadering zoals bijvoorbeeld in de Mosel of Rheingau zijn ze hier misschien wel het meest innoverende en spannende wijngebied ter wereld (naar mijn mening dan…).
Natuurlijk hier ook weer de reductieve stijl van wijnmaken die we inmiddels al oh zo goed kennen van de Duitse broers Scheuermann. De Duitse broers zijn sinds de introductie die wijn een jaar geleden deden met hun een enorme hit geworden, juist omdat hun stijl zo doet denken aan de van zeer dure Bourgogne producenten, en daat voor een fractie van de prijs! Zelfs in deze Blanc de Noir is dit te herkennen, knap hoe ze nog de fruitigheid van Spätburgunder en Merlot hebben weten te behouden in deze toch rijke, gastronomische wijn. Qua kleur zou je verwachten liters te kunnen drinken op het terras, maar uit respect voor de broers kun je dit beter combineren met een spannend, decadent gerecht.
En wat schreeuwt er nu meer decadentie dan kreeft?! Het reductieve randje geeft fijne rook aroma’s in de wijn, welke die van de bbq benadrukken in het gerecht. Waar tomaat niet direct de grootste wijnvriend is, vinden lichte uitvoeringen van blauwe druiven een veel beter idee dan de meeste witte soorten. De rijke stijl is denk ik getimed op het juiste moment in het menu, de mond van de gast is inmiddels wel toe aan wat meer heftigdheid…
Region | Pfalz |
Soil | Löss, Bunder Sandstein, Lehm |
Location | 120-150nn |
Age of vines | 5-25 years |
Grape varieties | Weissburgunder 70% Chardonnay 30% |
Harvest and yield | handpicking |
Pre fermentation | - |
Whole bunch | no % |
Press | Ganztraubenpressung |
Fermentation | spontaneous, |
Malolactic | yes |
Elevage | barrel,225l-2500l |
Filtering | Light filtering |
Fining | |
Total SO2 (in bottle) | 30mg/l |
Residual sugar / acidity | Suger 2, acididy 6 |
Alcohol | In % 12 |
Potential / shelf life | In yrs5 |
Serving temperature | In °C12-15 |
Taste profile | Fine, flinty reduction notes on the nose. Subtle fruit of crisp peach, plus herbs. Rather puristic and straightforward, but also with a great use of wood. |
Wijnregio | Pfalz |
Bodem | Löss, Bunder Sandstein, Lehm |
Ligging | 120-150nn |
Druivensoort(en) | Weissburgunder 70% Chardonnay 30% |
Leeftijd stokken | 5-25 years |
Wijnbouw | Biodynamisch (Demeter gecertificeerd) |
Oogst en opbrengst | Hanmdatig, directe persing hele trossen |
Vergisting | Spontaan |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Volledig |
Opvoeding | Houten vaten van 225l-2500l waarvan een klein deel nieuw hout |
Filtering | Licht gefilterd |
Totaal SO2 | 30 mg/l totaal SO2 |
Suikers en zuren | Restsuiker 2 gr/l, zuren 6.0 gr/l |
Alcohol | 12% |
Houdbaarheid | Blijft zeker 5 jr goed |
Schenktemperatuur | 12° - 15° |
Smaakprofiel | Fine, flinty reduction notes on the nose. Subtle fruit of crisp peach, plus herbs. Rather puristic and straightforward, but also with a great use of wood. |
Wijn / spijs |