Grote en complexe wijn....en dat is het! Lees meer
Kenmerken
Druif: ca 40% gros manseng, 20% petit manseng, 20% petit courbu, 20% camaralet
Alcohol: 14.5%
Appellation: AOP Jurançon Sec
Terroir
Kiezelhoudende kleibodem, afwisselende lagen van slib, zand, klei en kiezels. Het perceel La Part Davant is oost-zuidoost georiënteerd en ligt op een hoogte van 250 tot 325 meter aan de voet van de Pyreneeën. De beide Manseng druiven hebben een dikke schil, die goed bestand is tegen diverse vormen van rot. De wind zorgt bovendien dat de druiven na regen doorgaans vrij snel weer droog worden. Die combinatie zorgt ervoor dat hier relatief laat geoogst kan worden. De hoge ligging in combinatie met late oogst zorgt ervoor dat de dag en nacht temperaturen aan het einde van het groeiseizoen relatief groot zijn. De druiven worden goed rijp, maar behouden vooral ook hun zuren.
Wijnbouw
De leeftijd van de stokken is gemiddeld van 30 jaar. Er wordt biodynamisch gewerkt. De jongere stokken worden gesnoeid met een ‘Guyot simple’ om de groeikracht te concentreren en voor de oudere stokken wordt de ‘Guyot double’ aangehouden.
De handmatige oogst was in oktober met een opbrengst van rond de 20 hl/ha.
Vinificatie
Er wordt niet ontsteeld, directe persing, spontane vergisting in vaten van 225 L (waarvan 5% nieuw) en in fouders van 1200 tot 2500 L, de alcoholisch vergisting is temperatuur gecontroleerd, de malolactische gisting wordt vermeden.
Daarna blijft de wijn nog 8-10 maanden op de lie, waarbij de lie ook wordt opgeroerd, tijdens de zomer wordt de wijn verder met rust gelaten.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 10°-11°
Blijft goed op dronk ca 15 jaar
Omschrijving
Tonen van perzik, citrus en kruidig. Breed en exotisch, rijk en spannend, mineraal en hartig.
Bijzonderheden
Een van de allerbeste wijnmakers in de regio, en tegelijk een hele sympathieke vriendelijke kerel!