Contemplatieve wijn....intens, droog en superspannend! Lees meer
Kenmerken
Druif: ca 50% gros manseng, 30% petit manseng, 20% petit courbu
Alcohol: 14%
Appellation: AOP Jurançon Sec
Terroir
Kiezelhoudende kleibodem, afwisselende lagen van slib, zand, klei en kiezels. Het perceel La Part Davant is oost-zuidoost georiënteerd en ligt op een hoogte van 250 tot 325 meter aan de voet van de Pyreneeën. De beide Manseng druiven hebben een dikke schil, die goed bestand is tegen diverse vormen van rot. De wind zorgt bovendien dat de druiven na regen doorgaans vrij snel weer droog worden. Die combinatie zorgt ervoor dat hier relatief laat geoogst kan worden. De hoge ligging in combinatie met late oogst zorgt ervoor dat de dag en nacht temperaturen aan het einde van het groeiseizoen relatief groot zijn. De druiven worden goed rijp, maar behouden vooral ook hun zuren.
Wijnbouw
De leeftijd van de stokken varieert tussen de 10 en 80(!) jaar met een gemiddelde van 40 jaar. Er wordt biodynamisch gewerkt. De jongere stokken worden gesnoeid met een ‘Guyot simple’ om de groeikracht te concentreren en voor de oudere stokken wordt de ‘Guyot double’ aangehouden.
De handmatige oogst was in oktober met een opbrengst van rond de 35 hl/ha.
Vinificatie
Er wordt niet ontsteeld, 2/3 wordt direct geperst en 1/3 krijgt een schilweking gedurende 48 tot 72 uur, spontane vergisting in vaten van 225 L (waarvan 5% nieuw) en in fouders van 1200 tot 2500 L, de alcoholisch vergist is temperatuur gecontroleerd, de malolactische gisting wordt vermeden, maar niet ten koste van alles. In de praktijk heeft de wijn vaak deels wel en deels geen malo gehad.
Daarna blijft de wijn nog 6 maanden op de lie, met batonnage, en tijdens de zomer wordt de wijn verder met rust gelaten.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 10°-12°
Blijft goed op dronk tot wel 30 jaar
Omschrijving
Aroma’s vol tropisch vers fruit, duidelijke tonen van ananas en citrus. Een ronde en volle aanzet met ook weer tropisch fruit, veel citruszuren, spanning en een hartige bijna zilte afdronk. Krachtig, maar niet zwaar, rijp met volop spanning.
Bijzonderheden
Een van de allerbeste wijnmakers in de regio, en tegelijk een hele sympathieke vriendelijke kerel!
Wijnregio | Sud-Ouest, Béarn, Jurançon |
Bodem | Poudingue de Jurançon omvat verschillende afzettingen uit het Eoceen: Baliros-zand, Nummulites-zandsteenkalksteen, Lasseube-kalksteen |
Ligging | Ligging op het Oosten, Zuiden en Westen op ca 250 à 320m hoogte |
Druivensoort(en) | Petit manseng 30%, Gros manseng 50%, Courbu 20% |
Leeftijd stokken | Gemiddeld 40 jr |
Wijnbouw | Biodynamisch |
Oogst en opbrengst | Handmatige oogst in oktober en november |
Vergisting | Spontane vergisting op ca 20°c gedurende 5 weken op foudres van 25hl |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Gedeeltelijk |
Opvoeding | 2/3 gaat op foudres 25hl 2/3 en 1/3 gaat op ,vaten van terracotta |
Filtering | Licht gefilterd |
Totaal SO2 | 50mg SO2 totaal. Toegevoegd na de vergisting en bij de botteling |
Suikers en zuren | 2.5 gr/l restsuiker |
Alcohol | 14% |
Houdbaarheid | 30 jr |
Schenktemperatuur | 10°-12° |
Smaakprofiel | |
Wijn / spijs |