Haut(e) Cot(e) de Fruit
Malbec of côt? What's in a name. Dit is puur en soepel fruit uit Cahors! Lees meer
Kenmerken
Druif: Malbec (=côt)
Alcohol: 13%
Appellation: AOP Cahors
Terroir
Diverse wijngaarden en bodems uit Cahors
Wijnbouw
Er wordt biologisch gewerkt op het hele domein. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud. Er wordt handmatig geoogst. De opbrengst ligt rond de 40 Hl/Ha.
Vinificatie
De druiven worden volledig ontsteeld. Na lichte kneuzing volgt een koude inweking van 7 dagen. Vervolgens laten ze de temperatuur oplopen en start de vergisting spontaan op basis van autochtone gisten. De vergisting duurt zo’n 20 dagen, en gebeurt gedeeltelijk in betonnen tanks en gedeeltelijk in barriques. Na de vergisting wordt de wijn 6 maanden opgevoed in betonnen tanks en barriques. Daarna worden beide delen samengevoegd. Daarna wordt de wijn gebotteld zonder stabilisatie, collage of filtering. Er wordt niet of nauwelijks sulfiet toegevoegd. Totaal SO2 <30 mg/l
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 16°
Blijft goed op dronk 5-6 jaar
Omschrijving
Expressief rood en zwart fruit, bramen en zwarte bessen. Jong en soepel, bite en zachte tannines.
Bijzonderheden
Fabien is in 2006 gestart met Mas del Périé. Zijn wijngaarden in het warme zuiden van Frankrijk zijn relatief hoog gelegen. Vandaar de naam Haut(e) Côt(e) de Fruit, wat ook een mooie woordspeling is naar de andere naam van de malbec druif: côt. Fabien werkt biodyamisch en eigenlijk ook volledig natuurlijk, maar is daarin niet principieel. Dwz als de wijn sulfiet nodig heeft, dan voegt hij het toe….en zo zien wij het ook graag. Natuurlijk werken, de wijn zoveel mogelijk z’n eigen ontwikkeling laten doormaken, maar altijd weten wat er gebeurt, zodat je kan ingrijpen als dat nodig wordt.