Grauburgunder Bochinger Rosenkranz
Mooi rijp en tegelijk fris....gewoon zo per glas of bij het diner. Hier kun je alle kanten mee op! Lees meer
- Koop 3 voor €16,28 per stuk en bespaar 5%5% Korting
- Koop 6 voor €15,42 per stuk en bespaar 10%10% Korting
Kenmerken
Druif: 100% grauburgunder
Herkomst: Pfalz
- Alcohol: 13.5%
- Suiker: 7.0 gr/l
- Zuren: 6.2 gr/l
Terroir
De bodem bevat veel kalk en is een wat zwaarder en rijkere löss bodem. De wijngaard ligt wat lager in het beekdal op circa 200 meter hoogte, in het zuidelijke deel van de Pfalz.
Wijnbouw
De wijngaarden worden biologisch bewerkt. De opbrengst wordt bewust laag gehouden door zgn. groene oogst, waarbij ongeveer de helft van de trossen wordt weggesneden.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, en streng geselecteerd en vervolgens in een ontsteler licht gekneusd. De druiven gaan dan de tank is waar ze voor een aantal uren op de schillen blijven. Hierdoor komen meer smaakstoffen in de druif vrij. Daarna worden de druiven geperst, maar zeer geleidelijk (zoals in de Champagne). Zeker met goed gerijpt grauburgunder moet je voorzichtig zijn om niet teveel bitters meer te krijgen. De vergisting voor deze Grauburgunder gebeurt met geselecteerde gisten, de zogenaamde ‘Reinzuchthefe’’. Na de alcoholische vergisting wordt de wijn nog een aantal maanden tot maart ongeveer op de gistresten bewaard op grote, oudere houten vaten van 2400 L. Dit zorgt wel voor een oxidatieve opvoeding maar het hout geeft geen smaak meer af.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 10°-12°
Blijft goed tot zeker 6 jaar.
Omschrijving
Amandel, druiven, peer. Zachte tonen, met mooi rijp fruit. De wijn heeft ook iets rokerigs in zich, maar dat is meer van de ontwikkeling en het rijpe fruit. Zuren heeft de wijn zeker, maar niet enorm uitgesproken, en ook goed gebalanceerd met een klein beetje restzoet. Lange afdroonk en vulling.
Bijzonderheden
Weingut Theo Minges ligt in de gemeente Flemlingen in het zuidelijke deel van de Pfalz. Theo staat al aan het roer vanaf eind jaren 70, maar inmiddels heeft oudste dochter Regine zich ook gemeld. Zij heeft haar opleiding in Geisenheim afgerond, en zij brengt als jonge generatie weer de nodige vernieuwing in het bedrijf. Sinds een paar jaar wordt er biologisch gewerkt, en inmiddels wordt er ook volop geexperimenteerd richting natuurwijnen (en dus met minder interventies). De invloed van Regine zal de komende jaren steeds groter worden, en dat is mooi want zij heeft er kijk op, en een absolute liefde voor de wijn. Het bedrijf maakt wijn van ca 25 hectare, maar maakt daarvan meer dan 50-60 verschillende cuvees (niet allemaal elk jaar, maar toch). Sinds jaar en dag scoren de wijnen van Minges hoog, en bij Eichelman worden ze dan ook met **** gewaardeerd.