Soepele, 'laid back' rosé....voor in de namiddag zon! Lees meer
Terroir
Veel leem in de bodem, en vaak bedekt met löss, en wat kalkmergel. De lage Sonnhohle kent een diepere toplaag met veel löss. Markgräflerland is eigenlijk een relatief koel klimaat (voor de wijnregio Baden). Het Zwarte Woud is heel dichtbij en begint eigenlijk direct ten oosten van de wijngaarden, waardoor er vaak wolken zijn, en het er dus iets koeler blijft. De Pinot Noir staat aangeplant in de wat hoger gelegen wijngaarden.
Bijzonderheden
Weingut Zähringer sinds 1844 bevindt zich in Heitersheim, tussen de Rijn en het Zwarte Woud. Ze werken al sinds 1987 biologisch en sinds 2006 biodynamisch. Fabian (6e generatie) is tegenwoordig het gezicht naar buiten, maar achter de schermen werkt een heel team aan het steeds verbeteren van de wijnen. Ik heb begin 2013 voor het eerst met ze kennisgemaakt. Het is een mooi bedrijf waar met veel passie en overtuiging wordt gewerkt, en waar ook nieuwe vinificatietechnieken niet uit de weg worden gegaan. Naast de klassieke druivensoorten als weissburgunder en spatburgunder, heeft Zahringer ook diverse percelen met zogenaamde ‘neuzuchtungen’. Dit zijn nieuwe kruisingen van druiven die speciaal zijn ontwikkeld om beter tegen ziektes te kunnen.
De Pop-Music blends hebben allemaal een hele verrassende druivensamenstelling met ook diverse nieuwe kruisingen. De gedachte is dat je beter het label kunt laten spreken, dan gaan uitleggen wat de eigenschappen van de verschillende druiven zijn.
Wijnregio | Baden - Markgräflerland |
Bodem | Leem, löss en kalkmergel |
Ligging | |
Druivensoort(en) | Regent, Cabernet Carol und Spätburgunder |
Leeftijd stokken | |
Wijnbouw | Biodynamisch (dus zonder gebruik van chemicaliën). Machinale oogst, ontsteeld en licht gekneusd. |
Oogst en opbrengst | |
Vergisting | Geselecteerde gisten |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Volledig |
Opvoeding | op RVS |
Filtering | Licht gefilterd |
Totaal SO2 | |
Suikers en zuren | 6.4 gr/l restsuiker, 5.4 gr/l zuren |
Alcohol | 13% |
Houdbaarheid | 4 jr |
Schenktemperatuur | 8° |
Smaakprofiel | Aardbeien, frambozen, munt, sappig en soepel |
Wijn / spijs | Kalfsribeye, zalmsalade, lamsrace met munt, borrel |