Manzoni zegt u? Wijnboer Nico Espenschied heeft zich laten inspireren door zijn vrienden van Foradori. Hij maakt er in Rheinhessen ook iets moois van. Puur natuur! Lees meer
Manzoni is een druif die in de jaren '30 van de vorige eeuw ontstaan is uit een kruising van riesling met pinot blanc....inderdaad door meneer Manzoni. Redelijk vroeg tot gemiddeld rijpend. De druif stond vooral aangeplant in de Veneto, maar tegenwoordig ook wel in Calabrië en Puglia. De druif gedijt makkelijk in heel verschillende bodems en klimaten. En is goed bestand tegen 'echte meeldauw' en ESCA (rot van de stam). Dus inderdaad....waarom zou je die dan niet in Rheinhessen aanplanten?!
De jonge stokken heeft Nico Espenschied gekocht bij Foradori in Alto Adige, en deze dus aangeplant in Rheinhessen. En ik spreek uit ervaring....de Manzoni Bianco van Nico Espenschied is minstens zo goed als die van Foradori!
Wijnregio | Rheinhessen - Flonheim - Flonheimer Bingerberg |
Bodem | Rotliegendes (afzettingen van zandsteen, kalksteen) en basalt |
Ligging | Onderaan de helling |
Druivensoort(en) | Manzoni (riesling x pinot blanc) |
Leeftijd stokken | 6 jr, relatief dus nog hele jonge stokken (totale aanplant slechts 0.65 ha) |
Wijnbouw | Zonder chemicaliën. Grondbewerking. (eigenlijk bio, maar nog niet gecertificeerd) |
Oogst en opbrengst | Handmatig, ca 50 hl/ha |
Vergisting | Spontane vergisting, met 5% schilvergisting |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Volledige malo |
Opvoeding | Op grote gebruikte houten (tonneaux) vaten |
Filtering | Ongefilterd en ongeklaard |
Totaal SO2 | Ca 50 mg/l (alleen toegevoegd bij de botteling) |
Suikers en zuren | 0.2 gr/l suiker, 8.1 gr/l zuren |
Alcohol | 12.9% |
Houdbaarheid | Zeker 5-6 jr |
Schenktemperatuur | Ca 12° |
Smaakprofiel | Tropisch fruit, gele kruiden, fijne zuren, sappig en mineraal |
Wijn / spijs | Rauwe vis, sushi, schelpdieren |