Dikke, rijpe en sappige merlot uit de Gascogne....perfect voor een kennismaking met natuurwijn! Lees meer
Kenmerken
Druif: ca 100% merlot
Alcohol: 14%
Appellation: Vin de France uit de Gascogne (behoort daarmee tot de wijnregio Sud-Ouest)
Terroir
Kleiachtige bodem met veel grind er doorheen en dus best een rijke bodem, die ook voldoende vocht vasthoudt, maar tegelijk voldoende drainage heeft.
Wijnbouw
Er wordt sinds 2000 biologisch gewerkt, maar officieel gecertificeerd sinds 2007. De oogst van de merlot wordt machinaal gedaan. Zo kan het ook in de hele vroege ochtend in het donker al worden gedaan. Dan is het koel, en zijn de rijpe net geoogste druiven beter beschermd tegen oxidatie. De merlot komt van stokken van ca. 15 jaar oud.
Vinificatie
Er wordt bij een zo fris mogelijke temperatuur geoogst met oog op fruit en frisheid. Na oogst worden de druiven volledig ontsteeld, en vervolgens gaan ze in de tank. De vergisting is spontaan dus mbv autochtone gisten. Er vindt verder geen enkele manipulatie plaats en er wordt niet geperst. Alleen de ‘jus de goutte’ wordt gebruikt. Na de vergisting volgt op de tank ook de malolactische gisting. Vervolgens wordt de wijn ca. 12 maanden in RVS opgevoed (zonder sulfiet) en daarna wordt de wijn gebotteld zonder stabilisatie, collage of filtering. Er is aan deze wijn geen sulfiet toegevoegd.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 15°-16°
Blijft goed op dronk tot wel 8 jaar
Omschrijving
Geconcentreerde wijn, energiek, veel zwarte kers, dik, ook wat zoethout, en pruim. Veel smaak en mondvullend. Stevig, maar niet stug. Heerlijk zacht mondgevoel “Merlot met ballen” die perfect combineert bij hert, haas of een mooie cote de boeuf.
Bijzonderheden
Dominique heb ik ontmoet op een klein beursje in Noord-Frankrijk. Geweldige enthousiaste wijnmaker, maar begonnen als skileraar en volledig auto-didact….en ook best eigenwijs. Gaat volstrekt zijn eigen gang, wil ook niet groter, want hij wil ook vooral zelf al het werk kunnen doen. Is zelf begonnen met wijnmaken nadat zijn oom hem gevraagd had om een keer te helpen. In 2000 is hij overgestapt op bio, nadat hij zelf nota bene van het sproeien met insecticides heel ziek is geworden. Alle vreemde getallen op de etiketten zijn de jaargangen, maar dan in omgekeerde volgorde, want Dominique wil duidelijk laten zien dat hij zijn eigen gang gaat, en zijn wijnen daarom ook allemaal ‘Vin de France’ zijn.