Geen Sauvignon Blanc, maar Sauvignon Gris. De gris kom je veel minder tegen, maar heeft ook onmiddellijk dat herkenbare primaire groen, maar dan..... Lees meer
Ons familiedomein ERIC CHEVALIER is een wijngaard van 70 hectare, ten westen van de Loirevallei in het appelation (AOP) gebied Muscadet Côtes de Grand Lieu. In 2006 vestigde Eric Chevalier zich weer in zijn familiewijngaard na 10 jaar ervaring in de wijnhandel. Zijn zus, Gaëlle, sloot zich in 2008 bij hem aan en verliet een baan als computergebruiker om terug te keren naar de wijngaarden.
Dankzij onze gediversifieerde witte wijnsoorten, met name de Melon et Fié Gris, worden we beschouwd als specialisten in droge witte wijn. Om onze bodem te beschermen, besloten we om over te stappen op biologische landbouw op het hele landgoed.
Samen met een zeer bekende restauranthouder, Philippe Vetelé (restaurant** in Hotel Anne de Bretagne), heeft Eric Chevalier dit perceel 15 jaar geleden van de ondergang gered. Het restaurant was eigenaar van het perceel en wij bewerkten de wijnranken en de wijn. De deal was HEEL GOED!
Het restaurant is verkocht, maar heeft de 2 Michelin sterren behouden, en Eric Chevalier heeft het perceel 2 jaar geleden gekocht.
De oogst vraagt altijd veel inzet, en dus veel handjes. Soms lukt het om een hele groep een week aan het werk te zetten, zoals voor deze wijn met allemaal dames van een Zweeds volleybal team. Ik verzin het niet....en volgens Eric was het een geweldige oogst;-)
Wijnregio | Loire - Pays Nantais |
Bodem | Sedimentair. Zand met ronde en witte stenen |
Ligging | Oost, zuid-oost |
Druivensoort(en) | 100% sauvignon gris |
Leeftijd stokken | ca 30 jr |
Wijnbouw | biologisch |
Oogst en opbrengst | Handmatig |
Vergisting | Spontane vergisting |
Malo (=malolactische 'vergisting') | Volledige malolactische omzetting |
Opvoeding | 2 jr op de volle lie in glazen ondergrondse tank met constante temperatuur |
Filtering | Ongefilterd |
Totaal SO2 | Minimaal. Alleen bij botteling toegevoegd |
Suikers en zuren | |
Alcohol | 13.5% |
Houdbaarheid | tot 8 jr |
Schenktemperatuur | Ca 12° |
Smaakprofiel | Typische groene tonen van sauvignon, maar dan aardser. Zachte intense aanzet, uitgesproken aards groen, en in middenpallet meer vulling en iets rijps (mede door malo) |
Wijn / spijs |