Im Untern Kreuz GG Weissburgunder
Finalewijn Proefschrift Wijnconcours! VINUM 18.5/20! Top wijn! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Weissburgunder
Herkomst: Pfalz
- Alcohol: 14.4%
- Suiker: 0.9 gr/l
- Zuren: 6.1 gr/l
Terroir
De wijngaard heet officieel Böchinger Rosenkranz – Im Untern Kreuz en heeft een lössbodem met veel fijne aarde, en is daardoor een relatief vruchtbare bodem met voldoende water en voedingsstoffen. De wijngaard ligt op ca 200 meter hoogte op de uitlopers van de Teufelsberg en tussen de beboste heuvels en is daardoor vaak goed beschermd tegen slechte weersomstandigheden.
Wijnbouw
Het onderhoud wijngaarden gebeurt biologisch. Dubbele Guyot snoei of op z’n Duits: ‘Flachbogen’. Tijdens het groeiseizoen wordt ook de groene oogst toegepast, waarbij de helft van de trossen worden verwijderd, waardoor de concentratie van de overblijvende trossen toeneemt. Rondom de druiventrossen wordt er gesnoeid, zodat de druiven makkelijker drogen door wind en zon. De wijngaarden worden volledig handmatig bewerkt, en alle druiven worden met de hand geoogst waarbij een strenge selectie plaatsvindt.
Vinificatie
De druiven gaan in een tank en blijven een dag inweken, voordat er geperst wordt. Dit is een relatief lange zgn. Maischestandzeit. Persen gaat pneumatisch en heel voorzichtig; 1 persing duurt circa 5 uur. Vergisting vindt plaats op RVS tank. Daarna blijft de wijn ca. 10 maanden op de gistresten, en wordt er geen batonnage gedaan, want de wijn heeft vulling genoeg van zichzelf.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 10°
Blijft goed tot ca. 8 jaar
Omschrijving
Volle wijn met in aroma witte bloemen, geel vlezig fruit, en mooie rijpe tonen. Mondvullend en met een mooie zurenstructuur, en heel veel lengte en sap.
Bijzonderheden
Weingut Theo Minges ligt in de gemeente Flemlingen in het zuidelijke deel van de Pfalz. Theo staat al aan het roer vanaf eind jaren 70, maar inmiddels heeft oudste dochter Regine zich ook gemeld. Zij heeft haar opleiding in Geisenheim afgerond, en zij brengt als jonge generatie weer de nodige vernieuwing in het bedrijf. Sinds een paar jaar wordt er biologisch gewerkt, en inmiddels wordt er ook volop geëxperimenteerd richting natuurwijnen (en dus met minder interventies). De invloed van Regine zal de komende jaren steeds groter worden, en dat is mooi want zij heeft er kijk op, en een absolute liefde voor de wijn. Het bedrijf maakt wijn van ca 25 hectare, maar maakt daarvan meer dan 50-60 verschillende cuvees (niet allemaal elk jaar, maar toch). Sinds jaar en dag scoren de wijnen van Minges hoog, en bij Eichelman worden ze dan ook met **** gewaardeerd. Deze wijn ontving al de volgende waardering:
- VINUM in Duitsland 18.5/20