Deze kun je altijd hebben....rond en lichtvoetig, met amandel, en groene appel. Lees meer
Kenmerken
Druif: Gutedel (= Chasselas)
Herkomst: Baden Markgräflerland Nord
- Alcohol: 11%
- Restsuiker: 5.4 gr/l
- Zuren: 4.1 gr/l
Terroir
Veel leem in de bodem, en vaak bedekt met löss, en wat kalkmergel. De lage Sonnhohle kent een diepere toplaag met veel löss. Markgräflerland is eigenlijk een relatief koel klimaat (voor de wijnregio Baden). Het Zwarte Woud is heel dichtbij en begint eigenlijk direct ten oosten van de wijngaarden, waardoor er vaak wolken zijn, en het er dus iets koeler blijft. De Gutedel staat in de wat lager gelegen wijngaarden.
Wijnbouw
De wijngaarden worden biologisch bewerkt. De druiven worden met de hand geoogst en vervolgens in een ontsteler licht gekneusd, en hier wordt ook het suikergehalte nog gemeten, en vervolgens blijven de lichtgekneusde druiven nog ca 2 uur weken om meer druiven aroma’s te onttrekken aan de druiven.
Vinificatie
Om grotere volumes snel te kunnen klaren wordt de most in een drukvat onder ca. 5 tot 6 bar geplaatst, waarna hele kleine belletjes door de most worden geblazen. Deze hechten zich dan aan de vaste deeltjes die mee naar de oppervlakte stijgen en daar worden gescheiden van de most. De vergisting voor deze Gutedel gebeurt met geselecteerde gisten. Na de vergisting ondergaat de wijn nog de malolactisch gisting, waardoor de zuren iets worden afgebouwd (= biologische Säureabbau). Daarna wordt de wijn nog een aantal maanden op de gistresten bewaard op RVS. De wijn wordt gefilterd om hem stabieler te maken en langer houdbaar.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 8-9°
Blijft goed tot ca. 3 jaar
Omschrijving
Sappige kruisbessen, bittere amandel, groene appel. Lichtvoetig, subtiel en fruitig, verfrissende zuren.
Bijzonderheden
Weingut Zähringer sinds 1844 bevindt zich in Heitersheim, tussen de Rijn en het Zwarte Woud. Ze werken al sinds 1987 biologisch en sinds 2006 biodynamisch. Fabian (6e generatie) is tegenwoordig het gezicht naar buiten, maar achter de schermen werkt een heel team aan het steeds verbeteren van de wijnen. Ik heb begin 2013 voor het eerst met ze kennisgemaakt. Toen ik de wijnen dit jaar weer uitgebreid heb mogen proeven, was ik echt overtuigd. Het is een mooi bedrijf waar met veel passie en overtuiging wordt gewerkt, en waar ook nieuwe vinificatietechnieken niet uit de weg worden gegaan. Ze maken zowel uitstekende ‘huiswijnen’ als ook geweldige barrique gerijpte top cuvees.