Energieke, en nagenoeg volledig natuurlijk gemaakt champagne. Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Pinot Noir
Alcohol: 12%
Appellation: Champagne Grand Cru
Terroir
Wijngaarden liggen verdeeld over Verzenay en Verzy in de Grande Montagne de Reims. Dit zijn gemeenten met grand cru status met een zeer kalkrijke bodem met een meer noord en noordoostelijke ligging. Dit zorgt voor een wat strakkere staalachtige stijl wijn van de pinot noir.
Wijnbouw
De stokken zijn gemiddeld rond de 30 jaar. Het onderhoud van de wijngaarden is biodynamisch sinds 2006. De officiële certificering geldt sinds 2013, maar in de praktijk dus al veel langer vrij van pesticiden en andere chemicaliën. De bodem van de wijngaarden wordt ook geploegd zodat er meer lucht in komt, en daardoor meer leven. Hoewel het domaine dus biodynamisch werkt, mag de certificering pas op de fles als er alleen wijn gebruikt is van de oogsten van 2013 en later.
Vinificatie
Handmatige oogst, hele trossen. Directe persing. 100% cuvée. De vergisting is spontaan. Voor deze cuvee wordt 70% van de vinificatie gedaan in gebruikte houten vaten met toepassing van batonnage (oproeren van de lie met een stok (=baton)), waarbij sprake is van een gedeeltelijke malolactische vergisting (ca. 30% van de wijn heeft malo gehad). Het andere deel gaat op tank (meestal ijzer met emaille, maar geen rvs omdat dat van nature gevoeliger is voor temperatuur wisselingen). Het sap wordt per perceel gevinifieerd, en later geassembleerd. Een belangrijk aspect is de reserve wijn: Hugues Godmé gebruikt voor deze wijn zo’n 35% reserve wijn uit 2008-2010 met 65% uit basisoogstjaar 2011. De wijn ondergaat geen collage en is niet gefilterd. Na botteling heeft deze wijn minimaal 60(!) maanden ‘sur lattes’ gelegen. Dosage is minder dan 4 gr/ltr.
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 9°-10°
Tenminste 8 jaar.
Omschrijving
Robuuste stijl, staalachtige fraicheur, stevige structuur, een heel licht oxidatief toontje, groene appel, citrus. Op en top pinot noir! Energieke wijn met bite.
Bijzonderheden
Hugues Godmé heeft jarenlang het familie domein met zijn zus geleid, maar beiden dachten zo fundamenteel anders over de toekomst van het bedrijf en de stijl van de champagnes, dat ze uiteindelijk besloten hebben het bedrijf te splitsen. Hugues is sindsdien volledig op de biodynamisch toer gegaan, en maakt een geheel eigen, en volledige natuurlijke stijl van champagne. Het leuke is dat Hugues Godmé nog nauwelijks bekend is bij het grote publiek. Dankzij een tip van Benoît Lahaye (een van de absolute toppers in de Champagne waarmee ik al jaren werk) ben ik bij Hugues gekomen. Kortom, een echte vondst!