Vettig mondgevoel, aardse frisheid, intens en breed....zo'n wijn waar je altijd mee uit komt. Super inzetbaar in wijn/spijs combinaties! Puur natuur, zuiver en gebalanceerd. Lees meer
Kenmerken
Druif: sauvignon blanc, sauvignon gris, semillon, chenin
Alcohol: 13%
Appellation: AOP Bergerac
Terroir
Kalkrijke kleibodem.
Wijnbouw
Er wordt al biologisch gewerkt, maar de 45 ha worden niet allemaal tegelijk aangemeld, dus de officiële certificering laat nog even op zich wachten tot 2019. De opbrengst ligt rond de 50 Hl/Ha. Er wordt machinaal geoogst heel vroeg in de ochtend, zodat de temperatuur zo lag mogelijk ligt om de druiven zo goed mogelijk te beschermen voordat ze geperst worden.
Vinificatie
Directe persing, ‘debourbage à froid’ en daarna ca 7 dagen stabilisatie bij lage termperatuur, waarna men de vergisting laat starten bij een temperatuur van ca 14°-16°. De spontane vergisting op basis van autochtone gisten duurt 4(!) maanden. De wijn heeft geen malolactische vergisting ondergaan om de frisse fruitzuren te behouden. Daarna blijft de wijn nog een periode op tank en wordt nog enkele keren overgestoken. Na een collage met bentonite om de wijn helder te maken, wordt de wijn gebotteld. Sulfiet wordt slechts toegepast bij het blokkeren van de malo, en bij de botteling. (ca 40 mg/ltr waar 150 is toegestaan voor biologische witte wijn).
Temperatuur en houdbaarheid
Schenken rond 9°-11°
Blijft goed op dronk ca 5 jaar
Omschrijving
Frisse aroma’s van buxus, grapefruit en groene appel, met een meer aardse ondertoon. In de mond ook weer grapefruit en wat rijpere appel, levendige zuren, mondvullend. Geweldige combinatie van frisheid, dikte en smaak. Typische ‘vin nature’.
Bijzonderheden
Bij Chateau Barouillet staat sinds een paar jaar Vincent Alexis aan het roer als 3e generatie. Ze bewerken een totaal van 45 ha, waarvan een flink deel Monbazillac. De wijngaarden worden al biologisch bewerkt, maar nog niet gecertificeerd. Het grappige is dat zijn vader vreselijke moeite had met wijngaarden met gras en onkruid tussen de stokken, terwijl zijn opa het prachtig vond, want die generatie werkte vroeger natuurlijk precies zo. Onder leiding van Vincent zijn ze volledig om naar biodynamische vinificatie, waarbij alleen nog natuurlijke gisten worden gebruikt. Hij staat nu al te boek als een voortrekker in de Bergerac, waar men toch een beetje moet afrekenen met het idee van bulkwijngebied. Vandaar ook de kreet “French Wine is not Dead” op de etiketten. In de Revue du Vin de France kreeg hij vorig jaar dan ook een Coup de Coeur.