Bourgogne, Bourgogne, Bourgogne. Iedereen wil maar Bourgogne drinken. En weet je wat? Wij ook, maar dan wel graag met een fijne prijs/kwaliteit verhouding! Natuurlijk, we hebben al de wijnen van Christian Moreau, Buisson, Schaller en Estelle Phillippe, maar het begon toch te kriebelen. Zodoende zijn we ook afgelopen februari weer in Parijs op jacht gegaan naar nieuwe Bourgondische parels. We hebben onder andere hier gemerkt dat met name de warme jaargangen nu al maar ook zeker voor de toekomst de nodige vraagtekens opleveren. Wat gebeurt er met de spanning, alcoholpercentage en de verhouding tussen prijs en kwaliteit? Met name Duitsland blijkt een uitdager, wellicht nog meer dan dat…
Maar op RawWine hadden er weer zo eentje, per toeval stuitten wij op Château de Rougeon. Een domein wat al ruim 200 jaar in de familie zit, opgericht door familie Ozanon, maar tegenwoordig afstammelingen van de familie Bouchard. Tegenwoordig staan Joseph en Florence aan het roer, na het te vroege overlijden van hun vader in 2017. Joseph vertelde uitgebreid over zijn prachtige wijnen en dito wijngoed uit Côte Chalonnaise, gelegen tussen Givry en Montagny. Direct viel de expressie van hun wijnen op, waar niet alleen het koele jaar 2021 mooi gebalanceerd was, maar ook het warme en uitdagende 2022.
De reden? Volgens ons is dat allereerst de hoogte van hun château, met 360 meter is dit met recht hoog gelegen. Hierdoor krijgen de wijngaarden de verkoeling, wat voor vrijwel al hun wijnen een fijne zuurgraad oplevert, of het nu om de koelere of warmere jaren gaan. Daarnaast bevindt het wijngoed zich op een soort kruispunt van 4 verschillende bodemsoorten, waardoor zich de perfecte situatie voordoet voor uiteraard Chardonnay en Pinot Noir, maar ook Gamay en Aligoté.
En juist díe laatste druif zorgde voor liefde op het eerste gezicht bij ons. Driemaal sloeg de bliksem in, bij zijn Arénites door het klassieke heldere aroma met de kenmerkende zuren. Bij La Cabane door de decadentie en verfijning, waarbij het klassieke Bourgogne karakter als middelpunt geldt. Last but not least waren wij ook onder de indruk van Qui Dort Dîne, een natuurwijn maar dan loepzuiver gemaakt; diep, geconcentreerd en met een enorme lengte!
Na ons bezoek aan Joseph en Florence afgelopen maand zijn we alleen maar meer onder de indruk geraakt, al was het alleen al door de rondrit in de geweldige Citroën Méhari door hun wijngaarden, bossen en weilanden met schapen. Een ongelooflijk mooi domein met wijngaarden gekenmerkt door de gezonde biodiversiteit. Ook in de kelder wordt er beheerst gewerkt met zo min mogelijk interventie. Hout is aan de orde van de dag, maar wel vooral gebruikt eiken wat een fijne balans geeft in al hun wijnen.
Ook werd voor ons gelukkig nogmaals bevestigd dat de kwaliteit van niet alleen hun Aligoté maar ook rood van constante kwaliteit is. Iets wat voor ons het beste tot uiting kwam in La Chapelle, een gulle, energieke en goed doordrinkbare wijn die de voor ons zo belangrijke lengte goed tot uiting brengt.