Echte alles kunner.....samen, of alleen, zo of bij een diner....zeg 't maar! Lees meer
Kenmerken
Druif: 50% regent, 40% spätburgunder, 10% cabernet mitos
Herkomst: Baden Markgräflerland Nord
- Alcohol: 12.0%
- Suiker: 5.2 gr/l
- Zuren: 5.5 gr/l
Terroir
Veel leem in de bodem, en vaak bedekt met löss, en wat kalkmergel. De lage Sonnhohle kent een diepere toplaag met veel löss. Markgräflerland is eigenlijk een relatief koel klimaat (voor de wijnregio Baden). Het Zwarte Woud is heel dichtbij en begint eigenlijk direct ten oosten van de wijngaarden, waardoor er vaak wolken zijn, en het er dus iets koeler blijft. De Pinot Noir staat aangeplant in de wat hoger gelegen wijngaarden.
Wijnbouw
De wijngaarden worden biologisch (dus zonder gebruik van chemicaliën) bewerkt. De druiven worden machinaal geoogst en vervolgens in een ontsteler licht gekneusd, en hier wordt ook het suikergehalte nog gemeten, en vervolgens blijven de lichtgekneusde druiven nog ca 2 uur weken om meer druiven aroma’s te onttrekken aan de druiven.
Vinificatie
Voor de rode wijnen is altijd sprake van schilweking en vergisting in open vaten, waarbij meerdere keren per dag de ‘hoed’ wordt ondergeduwd. Dit gaat tegenwoordig automatisch. De vergisting voor deze wijn gaat met behulp van speciaal geselecteerde gisten. Na de vergisting ondergaat de wijn nog de malolactisch gisting, waardoor de zuren iets worden afgebouwd (= biologische Säureabbau). Daarna wordt de wijn nog een aantal maanden op de gistresten bewaard op houten vaten van 228L en van 600L. De wijn wordt gefilterd om hem stabieler te maken en langer houdbaar.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 14°-16°
Blijft goed zeker 4 jaar
Omschrijving
Zwarte bessen, yoghurt, wat aardse tonen, een vleugje vanille, structuur en prettige bite van de tannines. Blijft sappig, veel smaak. Verrassende blend die het lichte, soepele van de spatburgunder combineert met de structuur van de regent en cabernet.
Bijzonderheden
Weingut Zähringer sinds 1844 bevindt zich in Heitersheim, tussen de Rijn en het Zwarte Woud. Ze werken al sinds 1987 biologisch en sinds 2006 biodynamisch. Fabian (6e generatie) is tegenwoordig het gezicht naar buiten, maar achter de schermen werkt een heel team aan het steeds verbeteren van de wijnen. Ik heb begin 2013 voor het eerst met ze kennisgemaakt. Het is een mooi bedrijf waar met veel passie en overtuiging wordt gewerkt, en waar ook nieuwe vinificatietechnieken niet uit de weg worden gegaan. Naast de klassieke druivensoorten als weissburgunder en spatburgunder, heeft Zahringer ook diverse percelen met zogenaamde ‘neuzuchtungen’. Dit zijn nieuwe kruisingen van druiven die speciaal zijn ontwikkeld om beter tegen ziektes te kunnen.
De Pop-Music blends hebben allemaal een hele verrassende druivensamenstelling met ook diverse nieuwe kruisingen. De gedachte is dat je beter het label kunt laten spreken, dan gaan uitleggen wat de eigenschappen van de verschillende druiven zijn.