Ongelofelijk....puur natuur, en na 10 jaar is deze riesling nog steeds zo levendig en fris! Lees meer
Kenmerken
Druif: 100% Riesling
Herkomst: Pfalz
- Alcohol: 12.5%
- Suiker: 3.1 gr/l
- Zuren: 7.4 gr/l
Terroir
De bodem bestaat grotendeels uit zandsteen, kalk gesteente en is gelegen in het zuidelijke deel van de Pfalz. De wijngaard heeft een zuidelijke ligging.
Wijnbouw
De wijngaarden worden tegenwoordig biologisch bewerkt, maar in 2010 was dit nog niet officieel het geval.
Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, en na directe persing wordt de most in een RVS tank gelagerd. De vergisting is spontaan, en in totaal blijfft de wijn 18(!) maanden op de gistresten staan, zonder dat deze geproefd of beroerd wordt. Op voorhand weten ze dus niet of het een ‘trocken’ wijn wordt of een met restzoet. (…ze kussen de wijn wakker als de kikker prins in het sprookje…vandaar de naam en het etiket…) De wijn is volledig natuurlijk gemaakt (kontrolliertes Nichtstun), en krijgt alleen voor de botteling een klein beetje SO2.
Temperatuur en houdbaarheid
Serveertemperatuur rond 10°-12°
Blijft goed tot zeker 15 jaar
Omschrijving
Duidelijk riesling aroma met abrikozen en kruisbessen en al een vleugje ‘petrol’ van de ontwikkeling. Expressief en natuurlijk. Hoog in de zuren, maar met elegantie door de lange lagering op de gisten. Deze wijn oogt nog piepjong, en is enorm levendig.
Bijzonderheden
Weingut Theo Minges ligt in de gemeente Flemlingen in het zuidelijke deel van de Pfalz. Theo staat al aan het roer vanaf eind jaren 70, maar inmiddels heeft oudste dochter Regine zich ook gemeld. Zij heeft haar opleiding in Geisenheim afgerond, en zij brengt als jonge generatie weer de nodige vernieuwing in het bedrijf. Sinds een paar jaar wordt er biologisch gewerkt, en inmiddels wordt er ook volop geexperimenteerd richting natuurwijnen (en dus met minder interventies). De invloed van Regine zal de komende jaren steeds groter worden, en dat is mooi want zij heeft er kijk op, en een absolute liefde voor de wijn. Het bedrijf maakt wijn van ca 25 hectare, maar maakt daarvan meer dan 50-60 verschillende cuvees (niet allemaal elk jaar, maar toch). Sinds jaar en dag scoren de wijnen van Minges hoog, en bij Eichelman worden ze dan ook met **** gewaardeerd.